Možná vám to tak nepřipadalo, ale ještě včera panoval podzim a k tomuto ročnímu období podle mě patří jednoznačně jablečné dobroty jako jsou třeba muffiny s medem a skořicovou drobenkou.
Výrazně méně cukru
Další aktivita z adventního kalendáře? Ano! Ačkoli teď všichni pečete nejspíš jen cukroví, muffiny se hodí jako snídaně i svačina po celý rok.
Velkou studnicí receptů a nápadů na muffiny je pro mě samozřejmě muffinárium. Inspirovala jsem se tam i tentokrát, ač moje verze obsahuje podstatně méně cukru (část je nahrazena medem) a pouze špaldovou hladkou mouku. Pokud ale muffiny běžně nepečete a hledáte ten první (odrazový) recept, ten jejích základní určitě doporučuju.
U mě je naprosto běžné, že do receptů dávám sotva polovinu doporučené dávky cukru. Často jej zcela nahradím medem, ale množství se opět blíží maximálně polovině údaje z receptu. U posypky se ale nahrazuje cukr těžko, takže tu dělám úplně obyčejnou, v tomto případě ochucenou skořicí.

Na 12 kousků potřebujete:
250 g | hladké mouky, |
50 g | medu (případně cukru), |
1 až 2 lžičky | prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového), |
2 ks | vajec, |
85 g | másla, |
špetku | soli, |
200 ml | mléka, |
3 -4 | jablka |
A na drobenku:
100 g | mouky (polohrubé nebo hrubé), |
50 g | másla, |
50 g | cukru, |
2 lžičky | skořice. |
A dále:
máslo a mouku na vymazání a vysypání formy nebo košíčky na muffiny, |
formu na muffiny. |
Postup:
- Smíchejte sypké a tekuté ingredience zvlášť a následně je smíchejte dohromady.
- Vznikne vám hustší, ale stále tekuté těsto, do kterého přidejte nahrubo nastrouhaná jablka.
- Těstem naplňte předem vymazaný a vysypaný plech na muffiny, nebo použijte košíčky (já s nimi ovšem nemám dobré zkušenosti). Plním tak, jak mi těsto vyjde, obvykle se doporučuje dát do 2/3, ale může být i více (muffinům vznikne pořádná čepice).
- Udělejte drobenku a nasypte trochu na každý muffin.
- Pečte na 180 °C přibližně 20 – 25 minut.
Znáte tuto kombinaci, tedy jablečné muffiny s medem a skořicovou drobenkou?
Lákají vás? Chutnají vám?