Jak připravit tiramisu pro děti bez vajec a kávy jsem začala řešit, když se mi malý po tom mém začal v roce a půl natahovat. Mnoho receptů na tomto blogu nenajdete, ale tiramisu připravuji tímto způsobem už pět let, takže si říkám, že si zaslouží tu být. Subjektivně má naše dětská verze k pravému tiramisu blíž než ty pokusy s pomazánkovým máslem kolující po internetu. Navíc obstála i jako dort k druhým narozeninám. 😉
Čím nahradit mascarpone? Ničím
Do tiramisu patří jedině čerstvý sýr mascarpone a má to svůj důvod. Je výrazně tučný a tuhý, krém z něj dobře drží. Krom toho má mascarpone i nezaměnitelnou chuť. Kelímek běžně v obchodě bývá poměrně drahý. Nejlepší poměr cena/chuť/vlastnosti má mascarpone z Lidlu (250 g okolo 40 Kč).
Mascarpone není Maskar z Polné, Lučina ani pomazánkové máslo. Ani jeden z těchto produktů se mu neblíží, ať už chutí, vlastnostmi nebo obojím najednou. Maskar z Polné není tak hutný – krém teče. Pomazánkové máslo má dobrou konzistenci, avšak chuťově se ani zdaleka nepodobá. A Lučina? Ta má s mascarpone společné maximálně to, že to také čerstvý sýr. Chuť i konzistence úplně jiná, jak u domácí, tak u té z obchodu. Kupovaná je navíc slaná.
Skoro bez cukru
Kam nemusím, tam cukr necpu. Tiramisu připravuji bez přidaného cukru. Piškoty jsou sladké dost, šlehačka připravená z 33% nebo 40% smetany též. Nesladím krém a nesladím ani kávu/náhražku kávy/kakao.
A že to děti nebudou neslazené jíst? Nevím, nevím, u nás se běžně i kakao pije naoslazené, takže zákusek, který tvoří sladké piškoty, určitě nezůstane jen tak ležet v lednici. 😉
Tiramisu pro děti
Co je potřeba pro dětskou verzi:
- 250 g mascarpone,
- 200 ml smetany ke šlehání,
- 1-2 balíčky cukrářských piškotů po 200g,
- kakao nebo kávovinová náhražka (Caro, Melta, Vitakáva, Špaldové kafe,…),
- kakao holandského typu.
Poznámky:
- Rozpis dá na dvě pořádné nebo tři až čtyři menší porce.
- Počet piškotů se odvíjí od použité formy. Na kastrůlek o průměru 16 cm nám stačí jedno 200g balení.
- Běžné piškoty lze použít též. Zkoušeli jsme dávat na každou vrstvu dva k sobě.
- Na posypání jedině kakao, Granko opravdu ne.
- Kakaová verze je velice chutná, byť má k pravému tiramisu dál než verze s náhražkou kávy.
Příprava dětské verze
- Připravte si kakao zalité vodou nebo kávovinovou neslazenou náhražku (300ml hrnek stačí).
- Ze smetany vyšlehejte tuhou šlehačku (ztužovač není nutný).
- Šlehačku opatrně smíchejte s mascarpone.
- Do vychladlého nápoje krátce (tak na 1-2 vteřiny) namáčejte piškoty a klaďte je vedle sebe do vybrané formy.
- Jakmile je jedno patro hotové, rozetřete na něj polovinu krému.
- Následuje druhé patro piškotů a zase krém.
- Krém nakonec posypejte rovnoměrně kakaem přes sítko.
- Dejte minimálně na 2 hodiny tuhnout do lednice.
Tiramisu pro dospělé
Pro úplnost přidávám i recept na klasické tiramisu pro dospělé.
Co je potřeba:
- 500 g mascarpone,
- 5 vajec,
- malý panák Amaretta (případně jiného likéru či rumu),
- 3 balíčky cukrářských piškotů po 200 g,
- káva,
- kakao holandského typu.
Poznámky:
- Rozpis dá na šest velkých nebo osm až deset malých porcí.
- Počet piškotů se odvíjí od použité formy. Na pekáček o rozměrech 20 x 35 cm spotřebuji právě tři 200g balení.
- Běžné piškoty lze použít též. Zkoušeli jsme dávat na každou vrstvu dva k sobě.
- Na posypání jedině kakao, Granko opravdu ne.
- Amaretto jsme zkusili nahradit rumem i vinným likérem, v obou případech nám výsledek chutnal. Nejednou jsme zkusili i verzi zcela bez alkoholu a rozdíl je minimální, takže lze vynechat úplně.
- Kávu lze použít instantní i přefiltrovanou. Obvykle je potřeba okolo 600 ml, záleží na savosti piškotů.
Příprava:
- Uvařte silnou neslazenou kávu do velkého hrnku.
- Do kávy přidejte panák Amaretta (nebo vizte poznámky výše).
- Do dvou nádob oddělte bílky a žloutky.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- Ke žloutkům přidejte mascarpone a smíchejte nebo opatrně vyšlehejte.
- Do této směsi opatrně vmíchejte sníh.
- Do vychladlé kávy krátce (tak na 1-2 vteřiny) namáčejte piškoty a klaďte je vedle sebe do vybrané formy.
- Jakmile je jedno patro hotové, rozetřete na něj polovinu krému.
- Následuje druhé patro piškotů a zase krém.
- Krém nakonec posypejte rovnoměrně kakaem přes sítko.
- Dejte minimálně na 2 hodiny tuhnout do lednice.
A jak na tiramisu bez lepku?
Jednu dobu jsme tiramisu připravovali rovnou ve třech verzích najednou – dětské, klasické a bezlepkové. Bezlepkovou variantu jsem připravovala jako výše popsané, tiramisu pro dospělé, pouze jsem piškoty vyměnila za ty bezlepkové. V případě bezlepkové diety u dětí lze samozřejmě připravit i dětská verze s bezlepkovými piškoty.
Tak pod „náhražky“ Mascarpone se klidně podepíšu!!! Kdysi jsem udělala Tiramisu z pomazánkového másla a bylo to fuj. Nejen, že mi to moc nejelo chuťově, ale hlavně to bylo do žaludku strašně těžké a dva dny jsem pak Tiramisu nechtěla ani vidět 😀 Kdežto z Mascarpone nemám problém sníst všechno najednou 😀
Já měla naštěstí (teda těžko říct, zda to je vlastně štěstí) tiramisu z pomazánkového másla v době, kdy jsem ještě nevěděla, jak tiramisu vlastně chutná, takže mi to tak hnusné nepřipadalo. Dneska by mě už ale ani nenapadlo to zkoušet. Jednou jsem použila toho Maskara z Polné a to už taky nikdy – chuťově celkem ok, ale konzistence strašná. A u nás to taky zmizí strašně rychle 😀
Už som to niekoľkokrát robila a určite odporúčam. Všetkými desiatimi. Inak ten krém z mascarpone použila som aj na tortu a výsledok bol skutočne chutný a zaujímavý. A hlavne je to raz dva hotové
Taky si umím představit krém z mascarpone i na dortu, zřejmě něco takového použiju, až budu patlat dort malému k 2. narozeninám 🙂