Tyto kokosové placky/sušenky s vločkami a medem vznikly jednoho dne jako typický zástupce receptů „co dům dal“. Výsledek však zachutnal malému i mně, takže se podělím o recept. Do klasických křehkých sušenek mají celkem daleko, spíš je vystihuje popis malých sladkých placek. 😉 Hodí se jako svačina zejména na procházku nebo výlet.
Jsou oslazené medem, pečené ze špaldové mouky, kterou dlouhodobě používám namísto bílé pšeničné, a vločky přidávám podle toho, jaké mám zrovna doma. Prášek do pečiva používám výhradně bezfosfátový dmBio nebo Amylon.
Vzhledem k použitým surovinám (med, máslo, celé vejce a kokos) jsou vhodné pro děti od 1 roku.
Na 12 kousků potřebujete:
1 hrnek | hladké mouky, |
3/4 hrnku | vloček (ovesné, jáhlové,…), |
1/4 hrnku | mléka, |
2 ks | vejce, |
1/3 kostky | másla, |
2-3 PL | medu (nebo sirupu nebo cukru), |
1 hrnek | strouhaného kokosu, |
1/2 balíčku | prášku do pečiva. |
Postup:
- Vločky zalijte mlékem.
- Máslo rozpusťte v hrnci.
- Do mísy nasypejte mouky, vmíchejte do ní prášek do pečiva a postupně přidávejte všechny ostatní suroviny – kokos, vločky s mlékem, máslo, vejce, med.
- Na vymazaný a vysypaný plech tvořte malé placky o výšce cca půl centimetru.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 150° C do zezlátnutí (v naší to trvá přibližně půl hodiny).
Kokosové placky/sušenky nechte chvíli odstát. Po vychladnutí je můžete s klidem zabalit do potravinového boxu a vzít s sebou jako svačinu nebo její součást. 🙂
Tipy na další zdravější dobroty najdete pod štítkem Mlsání.
Pečete podobné placky/sušenky? Podělte se o tip!
Také peču podobné, ale myslím, že více si na nich pochutná maminka než Soptíček, zjistila jsem, že větší radost jí udělá meloun nebo mango.
Z toho sladkého spíš ten nanůček, babi , kup ….
Ovoce je lepší, to je jasný 🙂
hmm to bych mohla zkusit:)
a nějaký recept na dort pro roční miminko nemáš?:-) něco jsem hledala na netu ale zase mě to akorát vystresovalo:-D
Já bych na první narozeniny udělala to tiramisu, co tu mám, dělala jsem ho na druhý narozeniny, ale není tam nic, co by roční dítě nemohlo 🙂 A hlavně – roční capart většinou jen ochutná krém a tím to končí 😀
No juu tieto jednoducho zdrave. chutovky to my si stale pripravujeme ked niekam ideme alebo len chceme maskrtit.. Urcite vyskusame. Inak tiez sme objavili bezfosfatovy prasok iny ani nepouzivame. Tak isto aj vanilkovy cukor nie vanilinovy a uplne ina chut.
Vanilkový cukr jsme si vyráběli vlastní a to je chuťově i vůní opravdu někde jinde a stojí to za to. 🙂